Podziel się:
Fondant czekoladowy
Dieta: · po prostu smaczne ·
Ni to muffinki, ni to murzynek, ni to brownies, ni to czekolada na gorąco. Deser z zewnątrz chrupiący, po przekrojeniu uwalnia aromat i jedwabistość gęstej czekolady. Idealny z lodami i owocami sezonowymi...
Składniki
250g gorzkiej czekolady
kostka masła
5 jaj
120 g drobnego cukru
50g mąki
5g proszku do pieczenia
Wykonanie
Masło i czekoladę rozpuścić najlepiej na parze, ubić jaja z cukrem na kremową masę. Dodać czekoladę a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Masę wlewać do małych foremek (najlepiej o gładkich brzegach, w kształcie malutkich doniczek). Na dno położyć krążki papieru do pieczenia żeby ułatwić wyjęcie ciasta po upieczeniu. Podobnie wyłożyć boki naczyń - ciastka są bardzo delikatne i trzeba jak najbardziej ułatwić ich wydobycie. Piec ok 10-12 minut w temperaturze 170 stopni (160 z termoobiegiem). Ciasto z zewnątrz powinno być upieczone a środek powinien być gorący ale płynny. Najlepiej za pierwszym razem zrobić jedno ciastko więcej i wyjąć je po minimalnym czasie pieczenia, żeby sprawdzić konsystencję. Podawać z sosem czekoladowym, lodami, bitą śmietana i/lub owocami.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: trudne | Koszt: średni |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Ewunia
Komentarze
Kolczuga | 00:21:29, 10-07-2011 Fondant ...co to w ogole jest? Ewunia | 02:05:43, 28-08-2011 Nazwa ‘fondant’ pochodzi od czasownika ‘fondre’ (fr.) który oznacza : topić się, rozpływać. Tak nazywa się specjalny rodzaj ciastka, można określić, ze "upieczony do połowy" - chodzi o to, żeby na zewnątrz wyglądał jak zwykła babeczka a ze środka żeby wylewała się czekoladowa masa. Zobacz też |