Strona główna Dieta po prostu smaczne przekąski Francuskie pierożki z kurczakiem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Francuskie pierożki z kurczakiem

Dieta: · po prostu smaczne ·

Delikatne pierożki łatwe w wykonaniu (o ile nie chcemy sami robić ciasta) dobre na ciepło i na zimno.

© Blinztree - Fotolia.com


Składniki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
200 g pieczarek
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka masła
sól, pieprz, żółtko
1 żółtko do smarowania


Wykonanie
Pieczarki i cebulę posiekać, poddusić na oleju. Piersi z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do pieczarek i dusić jeszcze chwilę. Dodać masło i posypać farsz mąką. Potem dodać natkę, śmietankę i przyprawy i mieszać aż farsz zgęstnieje. Przestudzić i wstawić do lodówki na 2-3 h.

Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka. Nakładać porcje farszu, bardzo dokładnie zlepiać ciasto i formować pierogi. Gotowe układać na blasze i smarować żółtkiem.

Piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pierożki staną się złociste.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 45 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy