Podziel się:
Francuskie pierożki z kurczakiem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Delikatne pierożki łatwe w wykonaniu (o ile nie chcemy sami robić ciasta) dobre na ciepło i na zimno.
Składniki
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
200 g pieczarek
1 pojedyncza pierś z kurczaka
1 cebula
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki
olej do smażenia
1 łyżka masła
sól, pieprz, żółtko
1 żółtko do smarowania
Wykonanie
Pieczarki i cebulę posiekać, poddusić na oleju. Piersi z kurczaka pokroić w bardzo drobną kostkę, dodać do pieczarek i dusić jeszcze chwilę. Dodać masło i posypać farsz mąką. Potem dodać natkę, śmietankę i przyprawy i mieszać aż farsz zgęstnieje. Przestudzić i wstawić do lodówki na 2-3 h.
Ciasto rozwałkować i wykrawać kółka. Nakładać porcje farszu, bardzo dokładnie zlepiać ciasto i formować pierogi. Gotowe układać na blasze i smarować żółtkiem.
Piec ok 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż pierożki staną się złociste.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia