Podziel się:
Gnieciuszek owocowy w wersji szarlotka
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jeśli ma być ciasto, które nie zawiedzie,a jest całkiem, całkiem,to proszę spróbować takie... (przepis od mojej teściowej Bogumiły).
Składniki
ciasto:
500 g mąki
1 kostka masła lub margaryny
4 żółtka i 1 jajko
2 łyżeczki proszku do pieczenia (jeśli dasz mniej,to będzie mniej wyrośnięte)
3/4 szklanki cukru
2-3 łyżki śmietany lub jogurtu greckiego
ponadto:
1,5 kg jabłek
opcjonalnie: rodzynki, orzechy, żurawiny, śliwki, gruszki etc.
1 opakowanie galaretki owocowej
Wykonanie
Składniki na ciasto wymieszać, zagnieść do połączenia wszystkiego w jednolitą masę. Wykleić jedną lub 2 jednakowe formy wyłożone papierem do pieczenia (jeśli pieczemy w jednej blasze gotowy placek trzeba będzie przekroić na 2 części).
Ciasto wstawić do piekarnika na 150-160 stopni, piec ok. 30 minut do zrumienienia i suchego patyczka.
Obrać jabłka, pokroić na kawałki, podsmażyć w garnku, dodając opcjonalnei bakalie czy orzechy. Gdy sie owoce rozlecą, ale jeszcze nie do końca, dodać do gorących suchą galaretkę i wymieszać. Poczekaj aż masa wystygnie, troszkę stężeje i posmaruj nią jeden placek, a potem przykryj drugim. Można na ten pierwszy posypać bułkę tartą pod owoce, to zabierze ona ewentualny nadmiar soku, chociaż przy dobrym przygotowaniu jabłek nie powinno go być prawie wcale.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 10 |
Przepis dodany przez: elizka