Podziel się:
Gołąbki z grzybami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
kapusta włoska duża
kasza gryczana - 1 woreczek
1 opakowanie mielonego mięsa z indyka
1 mala cebula
2 garście suszonych grzybów
pół kg pieczarek
olej lub margaryna (5 lyżek)
1 jajko
przyprawy
Wykonanie
Suszone grzyby namoczyć w ciepłej wodzie. Po godzinie pokroić je na drobne cząstki. Nie wylewać wody!
Kaszę ugotować.
Pieczarki utrzeć na tarce z dużymi oczkami.
Mielone mięso udusić z połową pieczarek, grzybami suszonymi pokrojonymi i wodą w której byly moczone, cebulą i przyprawami w dość dużej ilości wody, aby powstał sos do gołąbków.
Pozostale pieczarki udusić z dodatkiem tłuszczu i wody.
Ostudzoną i odciśniętą masę mięsno-grzybową łączymy z kaszą i jajkiem.
Teraz najtrudniejsze. Wycinamy głąb z kapusty - na tyle ile się da - nie uszkadzając liści. Całą wkładamy do garnka z gorącą wodą i stawiamy na gazie, obracając ją, aby zmiękła. Jeśli nie mamy tak dużego garnka - ostrożnie odkrawamy liście od głąba, zdejmujemy, ścinamy trochę główny nerw każdego liścia i wkladamy do garnków, zalewając gorącą wodą i podgrzewając na gazie.
Połowa pieczarek uduszonych czeka.
Gdy liście staną się elastyczne wyjmujemy, studzimy.
Nakładamy masę na liść i zawijamy.
Na dół dużego, najlepiej plaskiego lub owalnego garnka kladziemy odłożone liście. Na nie gołąbki warstwami.
Jedną kostkę zupy grzybowej rozpuszczamy we wrzątku. Łączymy ją z sosami i czekającymi pieczarkami, dodajemy tłuszcz (olej lub rozpuszczona margaryna), zalewamy gołąbki.
Stawiamy na ogień i dusimy, w razie potrzeby dolewając wody. Gołąbki powinny być całkowicie zanurzone w sosie w trakcie duszenia. Trwa to godzinę lub dłużej, zależy od kapusty.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 10 |
Autor: Alodia 1949
Przepis dodany przez: alodia1949