Podziel się:
Graham niskosodowy
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Z tego przepisu można zrobić chleb lub bułeczki. Mimo braku dodatku soli pieczywo jest bardzo smaczne i nadaje się do podania zarówno ze słodkimi jak i wytrawnymi dodatkami.
Składniki
2 szklanki mleka
½ kg mąki pszennej razowej
40 g drożdży
50 g otrąb pszennych
Wykonanie
1.drożdże, 3 łyżki letniego mleka i 2 łyżki mąki wymieszać w półlitrowym garnuszku i pozostawić w ciepłym miejscu. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość przelać go do dużej szerokiej miski
2.dodać resztę mąki, mleko i otręby
3.starannie wyrobić ręką ciasto
4.gotowym ciastem napełnić do połowy wyłożone aluminiową folią foremki i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia
5.gdy ciasto wypełni foremki wstawić je do nagrzanego (160-170 C) piekarnika i piec nieco ponad godzinę (w przypadku bułeczek 20-30 minut, włącznie z pkt. 6)
6. wyjąć, posmarować wodą i znowu wstawić do piekarnika na kilka minut
7.gdy nieco ostygnie wyjąć i studzić, odwracając chlebek od czasu do czasu, aby nie zaparował
Dieta Montignac - posiłek węglowodanowy jeśli użyjemy mleka 0%.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie |
Przepis dodany przez: yasqlka