Podziel się:
Grzybki marynowane z przepisu babci
Dieta: · po prostu smaczne ·
Jest stosy sposobów na marynowanie grzybków.
Ale ten jest palce lizać.
Ilosć zalewy trzeba sobie dopasować do ilości grzybków.
Składniki
Składniki
Grzybki leśne oczyszczone.
Zalewa: 1 litr wody,3 łyżki cukru,1 czubata łyżka soli,
4liście laurowe,8 ziaren ziela,
1 szklanki octu 10%
Wykonanie
Wykonanie
Zalewę bez octu pogotować kilka minut.
Po tym dolać ocet.
Wcześniej oczyszczone grzyby wrzucić do wrzącej wody
i gotować 5minut.Nie dłużej ,bo,jak mówi babcia,
ucieknie smak grzybów .Dobrze osączyć,włożyć do słoików
,zalać gorącą zalewą.
Pasteryzować pół godz do 40 min. od zagotowania słoików,
na mniejszym ogniu.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie |
Źródło: niezane
Autor: babcia
Przepis dodany przez: Camila