Podziel się:
Grzyby marynowane z przepisu babci Bogusi z Buska
Dieta: · niskotłuszczowa ·
Jest stosy sposobów na marynowanie grzybków.
Nasza babcia /moja teściowa/ ma 78 lat. Jej grzybki sa najlepsze.
Ilosć zalewy trzeba sobie dopasować do ilości grzybków.
Składniki
Grzybki leśne oczyszczone.
Zalewa: 1 litr wody,3 łyżki cukru,1 czubata łyżka soli,4liście laurowe,8 ziaren ziela,
3/4 szklanki octu 10%
Wykonanie
Zalewę bez octu pogotować kilka minut.Po tym dolać ocet.
Wcześniej oczyszczone grzyby wrzucić do wrzącej wody i gotować 5minut.Nie dłużej ,bo,jak mówi babcia,ucieknie smak grzybów .Dobrze osączyć,włożyć do słoików ,zalać gorącą zalewą.Pasteryzować pół godz do 40 min. od zagotowania słoików, na mniejszym ogniu.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd |
Źródło: z własnych wieloletnich doswiadczeń
Autor: teściowa elizki
Przepis dodany przez: elizka
Zobacz też
|