Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Gulasz węgierski - Bogracz

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Gulasz węgierski - Bogracz

Dieta: · po prostu smaczne ·

© sil007 - Fotolia.com


Składniki
1 kg wołowiny bez kości
2 łyżki oleju
400 g cebuli
4 duże ząbki czosnku
800 g ziemniaków nierozgotowujących się
200 g papryki
200 g pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
2 łyżki kminku
sol, pieprz, ostra papryka


Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Następnie zdjąć garnek z ognia i wsypać paprykę, wymieszać z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor i puści sos. Dosypać kminek, dodać ok 1/2 litra wody, sól i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby uzupełniając płyny. Następnie odkryć garnek, zredukować płyn niemal całkowicie, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i poddusić je mieszając przez ok 5 minut. Ponownie dolać wody aż zakryje mięso, dołożyć pokrojoną paprykę, pieczarki i pomidory. Dusić do miękkości warzyw. Doprawić.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: średni
Czas: 90 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy