Podziel się:
Gulasz węgierski - Bogracz
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg wołowiny bez kości
2 łyżki oleju
400 g cebuli
4 duże ząbki czosnku
800 g ziemniaków nierozgotowujących się
200 g papryki
200 g pieczarek
1 puszka pomidorów bez skórki
2 łyżki papryki słodkiej w proszku
2 łyżki kminku
sol, pieprz, ostra papryka
Wykonanie
Mięso pokroić w kostkę. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na oleju do zrumienienia. Następnie zdjąć garnek z ognia i wsypać paprykę, wymieszać z cebulą i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać mięso, obsmażyć aż zmieni kolor i puści sos. Dosypać kminek, dodać ok 1/2 litra wody, sól i dusić pod przykryciem do miękkości mięsa, w razie potrzeby uzupełniając płyny. Następnie odkryć garnek, zredukować płyn niemal całkowicie, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i poddusić je mieszając przez ok 5 minut. Ponownie dolać wody aż zakryje mięso, dołożyć pokrojoną paprykę, pieczarki i pomidory. Dusić do miękkości warzyw. Doprawić.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 90 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Mirosław