Podziel się:
Gwiazdki korzenne na choinkę
Dieta: · po prostu smaczne ·
Łatwe w przygotowaniu, niezbyt drogie i świetnie prezentują się zarówno na choince (nie deformują się podczas pieczenia) jak i na świątecznym stole. Doskonale też smakują - są kruche i mocno korzenne.
Składniki
250 g mąki
125 g masła
80 g drobnego cukru
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 opakowanie przyprawy do piernika (20 g)
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
otarta skórka z 1 cytryny (bardzo drobno)
1 łyżka cukru waniliowego
lukier:
250 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
ciepła woda
1 łyżka syropu cynamonowego
Wykonanie
Suche składniki i przyprawy przesiać do miski i wymieszać. Dodać posiekane miękkie masło i jajko, szybko zagnieść twarde, zwarte ciasto. Uformować kulę i włożyć do lodówki na ok 1 godzinę. Następnie wałkować na 3-5 mm grubości i wycinać gwiazdki. Układać na blasze do pieczenia. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Studzić na kratce.
Ostudzone ciasteczka polukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia