Podziel się:
Hamburger z indyka i bananów
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna ·
Hamburgery nie muszą ociekać tłuszczem. Oto lekkie egzotyczne danie z delikatnym mięsem z indyka i plastrami bananów.
Składniki
500 g filetów z indyka
2 banany
4 bułki hamburgerowe
50 g lub 4 plastry niskotłuszczowego sera Cheddar
80 g sałaty
3 plastry pomidora
60 g drobno posiekanej cebuli
1 zmielony pęczek świeżej pietruszki
5 łyżek stołowych bułki tartej
2 lekko ubite białka
4 łyżeczki niskotłuszczowego majonezu
3 łyżki stołowe oliwy z oliwek
2 łyżeczki oregano
Szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
Pokrój indyka w cienkie paseczki. Wymieszaj w dużym naczyniu z białkami, cebulą, bułką tartą, pietruszką, solą, pieprzem i oregano. Uformuj 4 okrągłe kotlety.
Rozgrzej oliwę na dużej patelni. Umieść na niej kotlety, smaż do uzyskania złocistego koloru, przez 5-6 minut po każdej stronie. Na każdym kotlecie połóż plastry bananów a następnie 1 plaster sera. Przykryj patelnię i smaż wszystko około 1 minuty, aż ser się stopi.
Na każdej bułce hamburgerowej rozsmaruj 1 łyżeczkę majonezu. Na dolnej połowie bułki połóż liść sałaty i 1 lub 2 plastry pomidora. Na tym ułóż usmażony wcześniej kotlet. Całość przykryj górną warstwą bułki. Podawaj na gorąco.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 35 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 600 kcal Białko: 33 g |
Tłuszcze: 24 g Węglowodany: 62 g |
Źródło: Chiquita
Przepis dodany przez: marta