Podziel się:
Hiszpańska zupa czosnkowa
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
Pół szklanki oliwy z oliwek
duża główka czosnku
6 kromek pieczywa tostowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 l bulionu wołowo-drobiowego lub z mieszanych mięs
4 jajka
sól, ostra papryka do smaku
Wykonanie
Czosnek drobno posiekać i udusić w oliwie, pod koniec duszenia dodać do czosnku pokrojony w kostkę chleb tostowy i przysmażyć na rumiano. Garnek zdjąć z ognia, posypać czosnek i chleb papryką, wymieszać, dolać gorący bulion, ponownie wstawić na mały ogień, chwilę pogotować, doprawić i zmiksować na gładką masę.
Ogrzane talerze lub filiżanki na zupę lekko natłuścić oliwą, wbić w każdą po 1 jajku i zalać bardzo gorącą zupą. Podawać natychmiast.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Sgerr