Podziel się:
Inna zupa jarzynowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Jest to wyjątkowo smaczna zupa, której przygotowanie nie jest ani skomplikowane ani długotrwałe. Polecam ją dla osób które mają bardzo restrykcyjną dietę przeciw-cholesterolową. Jeśli chodzi o składniki to ich ilości mogą się zmieniać, nigdy nie robię jej dokładnie jak w przepisie, czasem dam więcej pieczarek, czasem więcej kurczaka i ciągle jest tak samo pyszna. Jeśli nie musisz tak dbać o poziom cholesterolu możesz podsmażyć pieczarki z cebulą i czosnkiem i dopiero wtedy dodać do wywaru.
Składniki
1 mała cebula,
2 ząbki czosnku,
czerwona papryka,
1/2 puszki groszku zielonego (może być także mrożony lub świeży),
2 marchewki,
puszka kukurydzy,
20-30 dag pieczarek,
duża pierś z kurczaka,
sól, pieprz i natka do dekoracji (nie jest wymagana)
niepełna szklanka ryżu
Wykonanie
umytą pierś z kurczaka zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy je w plasterki. Obraną marchew kroimy w ćwiartki plastrów, a paprykę w kostkę. Cebulę siekamy, a czosnek wyciskamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do wywaru z piersi. Solimy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie wrzucamy kukurydzę i gotujemy jeszcze ok. 10 minut, na sam koniec wrzucamy zielony groszek, który jest miękki i nie potrzebuje gotowania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem, udekorowane natką pietruszki.
Ryż można ugotować w zupie, ale nie można go w niej zostawić na następny dzień ponieważ "wypije" całą wodę i zamiast zupy będziemy mieli risotto (które zapewne także będzie bardzo dobre)
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Autor: Haniołek
Przepis dodany przez: Haniołek