Podziel się:
Jabłka w sosie
Dieta: · niskokaloryczna ·
Składniki
4 duże jabłka
szklanka mleka
2 łyżki cukru
żółtko
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
łyżka rodzynek
4 łyżeczki dżemu
Wykonanie
Umyte jabłka wydrążyć, w powstałe otwory włożyć po łyżeczce dżemu. Ułożyć jabłka w naczyniu do zapiekania, piec 25 minut w temp. 200 stopni. Żółtko utrzeć z cukrem, wymieszać z mąką, zalać wrzącym mlekiem. Podgrzewać cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje. Zalać jabłka 5 minut przed koncem pieczenia. Przed podaniem posypać sparzonymi i osączonymi rodzynkami.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 189 kcal |
Przepis dodany przez: kate