Podziel się:
Jabłkowy biszkopt
Dieta: · po prostu smaczne ·
Ciasto doskonale smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.
Składniki
6 średnich jajek
6 łyżek cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
4 kwaśne jabłka
cukier puder do posypania
Wykonanie
Jabłka umyć, obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w cząstki.
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na gęstą, puszystą masę. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, bardzo delikatnie wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką tortownicy, na wierzchu bardzo delikatnie ułożyć jabłka. Piec przez 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (bez czasu na pieczenie) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia