Podziel się:
Jagodzianki
Dieta: · po prostu smaczne ·
Według tego przepisu można robić drożdżowe bułeczki również z innymi owocami. Jednak jagodzianki to klasa sama w sobie... Można użyć też "słoiczkowych" jagód w cukrze, ale wtedy nie dodajemy już cukru (ja daję do takich kroplę soku z cytryny) i dokładnie je osączamy.
Składniki
600 g mąki pszennej (u mnie dziś wrocławska)
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
300 ml mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 średnie jajka
ekstrakt lub cukier waniliowy
farsz:
400 g jagód
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
Wykonanie
Przygotować zaczyn: drożdże zalać 100 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do przesianej mąki razem z solą i jajkami, wyrabiać ciasto dodając stopione masło, cukier, ekstrakt. Ciasto powinno być miękkie ale odstające od miski. Odstawić na 1 h dow wyrośnięcia.
Jagody wymieszać z cukrem i mąką.
Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 20 "bułeczek", ponownie pozwolić odpocząć przez ok 20 minut. Kulki z ciasta ręką formować w okrągłe placki, wkładać do środka łyżkę jagód , połączyć starannie brzegi, formując owalne bułeczki, kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze łączeniem w dół. Pozostawić na kolejne 20 minut do napuszenia się.
Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia na kratce, ew. polukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 20 |
Przepis dodany przez: Ewunia