Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Jagodzianki

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Jagodzianki

Dieta: · po prostu smaczne ·

Według tego przepisu można robić drożdżowe bułeczki również z innymi owocami. Jednak jagodzianki to klasa sama w sobie... Można użyć też "słoiczkowych" jagód w cukrze, ale wtedy nie dodajemy już cukru (ja daję do takich kroplę soku z cytryny) i dokładnie je osączamy.

© magiplus - Fotolia.com


Składniki
600 g mąki pszennej (u mnie dziś wrocławska)
30 g świeżych drożdży
1/2 łyżeczki soli
300 ml mleka
1/2 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 średnie jajka
ekstrakt lub cukier waniliowy

farsz:
400 g jagód
4 łyżki drobnego cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej


Wykonanie
Przygotować zaczyn: drożdże zalać 100 ml ciepłego (ale nie gorącego!) mleka, dodać łyżkę cukru i łyżkę mąki i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięty zaczyn dodać do przesianej mąki razem z solą i jajkami, wyrabiać ciasto dodając stopione masło, cukier, ekstrakt. Ciasto powinno być miękkie ale odstające od miski. Odstawić na 1 h dow wyrośnięcia.

Jagody wymieszać z cukrem i mąką.

Wyrośnięte ciasto podzielić na ok 20 "bułeczek", ponownie pozwolić odpocząć przez ok 20 minut. Kulki z ciasta ręką formować w okrągłe placki, wkładać do środka łyżkę jagód , połączyć starannie brzegi, formując owalne bułeczki, kłaść na wyłożonej papierem do pieczenia blasze łączeniem w dół. Pozostawić na kolejne 20 minut do napuszenia się.

Piec ok 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pozostawić do ostygnięcia na kratce, ew. polukrować.



Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: średnie Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: bd Liczba porcji: 20




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy