Podziel się:
Jagodzianki drożdżowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Wykorzystałam przepis z wypiekizpasja.blox.pl, lekko go modyfikując. Robiłam jagodzianki po raz pierwszy i... udały się wyśmienicie! Pełne jagód, mięciutkie, słodkie, lepiące się od lukru. Część poszła jeszcze ciepła. Może niezdrowe i kaloryczne, ale pyszne ponad wszelka miarę :)
Składniki
450g mąki
2 żółtka
70g cukru
80g masła
7g drożdży instant
1 szklanka mleka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
nadzienie
2 szklanki jagód
4-5 łyżek cukru
łyżka skrobi kukurydzianej
Lukier
1 szklanka cukru pudru
sok z cytryny 1 łyżka i ciepła woda
1 jajko do smarowania
Wykonanie
Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Masło rozpuścić. Do mleka dodać przesianą mąkę, żółtka, masło i ekstrakt, wyrobić lekkie ciasto, dość luźne ale dające się formować. W razie potzreby dodac jeszcze trochę mąki. Wyrobione ciasto (powinno tylko lekko się kleić) uformowac w kulę, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia.
Podzielić na 16 kawałków, uformowac płaskie placuszki, na każdy nałożyć porcję jagód zmieszanych z cukrem i skrobią, natychmiast zakleić i uformowac bułeczkę, stroną łączenia ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować jajkiem i wstawić do iekarnika rozgrzanego do 170 stopni (termoobieg 160). Piec 25-30 minut do zrumienienia wierzchu bułeczek.
Jeszcze ciepłe polukrować lukrem cytrynowym
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 (nie licząc wyrastania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: karima