Strona główna Dieta niskowęglowodanowa przekąski Jaja marmurkowe

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Jaja marmurkowe

Dieta: · niskowęglowodanowa ·


Składniki
10 jajek
700 ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki czerwonego octu winnego
1 łyżka octu spirytusowego
3 liście laurowe
5 ziaren pieprzu
3 ząbki czosnku
łyżeczka tymianku
łyżeczka rozmarynu
strączek papryczki chili


Wykonanie
Jaja ugotować na twardo. Pozostałe składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na bardzo małym ogniu ok 5 minut. Odstawić z ognia wystudzić.

Ugotowane jaja obtłuc na całej powierzchni skorupek, ale nie obierać. Ułożyć w naczyniu, zalać winem z przyprawami, pozostawić w chłodnym miejscu co najmniej na 12 godzin (najlepiej 1-2 dni). Podawać w całości, obrane z łupin. Dobrym dodatkiem będzie majonez czosnkowy, ziołowy lub sos tatarski.

Rodzaj potrawy przekąski Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (bez marynowania) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 10




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Polecamy Oferty pracy