Podziel się:
Jaja marynowane
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
250 ml soku z buraków
6 łyżek octu winnego
6 łyżek cukru
1 łyżeczka soli
6 ziaren pieprzu
6 ziaren ziela angielskiego
kilka goździków
3 liście laurowe
6 jaj ugotowanych na twardo i obranych
1 niewielka cebula
05, szklanki wody
Wykonanie
Wodę z przyprawami i pokrojoną w plastry cebulą wlać do rondla i zagotować, dodać sok z buraków podgrzać do wrzenia, dodać ocet, gorącym płynem zalać jaja umieszczone w słoju. Pozostawić na 2-3 dni, potrząsając zamkniętym słojem, aby jaja nabrały odpowiedniej barwy. Podawać przekrojone na pół, z dodatkiem sosów.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc marynowania) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Mirosław