
Podziel się:




Jogurtowy mus z kiwi i limonką
Dieta: · niskokaloryczna ·
Lekki, orzeźwiajacy deser idealny na upalne dni. Po zmrożeniu może pełnić rolę domowych lodów. Jeśli zaś dodamy nieco więcej jogurtu, będziemy mogli uzyskać pyszny napój typu smoothie.


Składniki
5 dużych i dojrzałych owoców kiwi + 1 do ozdoby
1/3 szklanki cukru lub słodzika
1/2 limonki
200 ml jogurtu
torebka fixu do bitej śmietany

Wykonanie
Zetrzeć skórkę z limonki (na wiórki) i wycisnąć sok z połowy owocu. Owoce kiwi obrać, pokroić i zmiksować z sokiem z limonki oraz cukrem lub słodzikiem. Jogurt ubić z fixem do bitej śmietany, wymieszać ze zmiksowanym kiwi. Deser rozłożyć do pucharków i schłodzić w lodówce. Podawać ozdobiony plastrami kiwi i paseczkami skórki limonki.

Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 10 (nie licząc chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |

Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 75 kcal |


Przepis dodany przez: yasqlka