Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Kaczka z jabłkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kaczka z jabłkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Elzbieta Sekowska - Fotolia.com


Składniki
1 kaczka ok 2 kg
1 kg kwaśnych jabłek
majeranek
sól, pieprz cukier do smaku


Wykonanie
Kaczkę umyć, przygotować do pieczenia, natrzeć solą, pieprzem i obficie majerankiem, zostawić na co najmniej godzinę. 2-4 jabłka obrać, pokroić w cząstki, wymieszać z majerankiem, włożyć do tuszki kaczki, zaszyć lub spiąć.

Kaczkę włożyć do brytfanki, skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 90-120 minut, po 79 minutach naciąć skórę między udami a tuszką, żeby wypłynął tłuszcz. Jeśli skóra jest dobrze zrumieniona, przykryć kaczkę. Ptak upieczony jest wtedy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok.

Upieczoną kaczkę wyjąc z brytfanki i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu włożyć pozostałe jabłka w całości, pozbawione gniazd nasiennych i piec jeszcze 15 minut. Można też dodać pokrojone w plastry lekko podgotowane ziemniaki.

Kaczkę podawać obłożoną jabłkami, z dodatkiem żurawiny.



Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 4




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy