Podziel się:
Kaczka z jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kaczka ok 2 kg
1 kg kwaśnych jabłek
majeranek
sól, pieprz cukier do smaku
Wykonanie
Kaczkę umyć, przygotować do pieczenia, natrzeć solą, pieprzem i obficie majerankiem, zostawić na co najmniej godzinę. 2-4 jabłka obrać, pokroić w cząstki, wymieszać z majerankiem, włożyć do tuszki kaczki, zaszyć lub spiąć.
Kaczkę włożyć do brytfanki, skropić wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 90-120 minut, po 79 minutach naciąć skórę między udami a tuszką, żeby wypłynął tłuszcz. Jeśli skóra jest dobrze zrumieniona, przykryć kaczkę. Ptak upieczony jest wtedy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok.
Upieczoną kaczkę wyjąc z brytfanki i odstawić w ciepłe miejsce. Do sosu włożyć pozostałe jabłka w całości, pozbawione gniazd nasiennych i piec jeszcze 15 minut. Można też dodać pokrojone w plastry lekko podgotowane ziemniaki.
Kaczkę podawać obłożoną jabłkami, z dodatkiem żurawiny.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Mirosław