Podziel się:
Kalafior w sosie bananowym
Dieta: · niskokaloryczna ·
Składniki
1 średni kalafior
1 średnia cebula
2 dojrzałe banany
100 g chudej szynki konserwowej
1 1/2 szklanki bulionu warzywnego
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyzeczka mąki
sól, pieprz, curry
pół pęczka natki pietruszki
Wykonanie
Kalafior ugotować na półtwardo.
Cebulę posiekać, banany obrać i pokroić na plastry, odłożyć około 8 najładniejszych plastrów, resztę wraz z cebulą dodać do wrzącego bulionu i gotować na małym ogniu przez 5 minut, a potem zmiksować. Dodać śmietanę zmieszaną z mąką i zagotować.
Do sosu dodać plastry bananów, doprawić i potrzymać w ciepłym miejscu przez 5 minut.
Kalafior podzielić na porcje, polać sosem, posypać pokrojoną w cienie paseczki szynką i posiekaną zieloną pietruszką.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 200 kcal Białko: 10 g |
Tłuszcze: 5 g Węglowodany: 18 g |
Przepis dodany przez: ena