Podziel się:
Kapusta czerwona z rodzynkami
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Zdaje się, że ta potrawa jest rodem z Kaszub.
Składniki
Kapusta czerwona
rodzynki
kostka rosołowa
śliwki suszone
Wykonanie
Kapustkę pokroić na ćwiartki, a potem w średniej grubości paski. Wrzucić do rondelka i wlać tyle wody, żeby było równo z kapustką. Przykryć i podgotować. Następnie wrzucić goździki, posolić, dodać pół kostki rosołowej (albo ciutkę więcej do smaku) i ugotować prawie na miękko. Teraz wrzucić rodzynki i śliwki przekrojone na cztery, sporo popieprzyć - kapustka nie może być mdła - i dogotować. Na koniec dosolić, wcisnąć sok z połówki cytryny i wlać dwie łyżki oleju.
Odsączyć z nadmiaru wody i podawać na ciepło do mięs i ziemniaczków
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Scarlett