Podziel się:
Karmelowa zupa cebulowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kilogram cebuli
2 łyżki masła lub margaryny
1 litr bulionu warzywnego
2 łyżki cukru
łyżka jasnego octu winnego
sól, biały pieprz do smaku
4 kromki pieczywa tostowego
15 dag żółtego sera
Wykonanie
Pokrojoną w krążki cebulę włożyć do garnka i przysmażyć na tłuszczu do zeszklenia. Dolać bulion i gotować tak długo aż cebula zacznie się rozpadać.
Na patelni skarmelizować cukier, zalać szklanką wywaru z zupy, rozprowadzić, dodać do reszty zupy. Doprawić octem, solą i pieprzem. Można zmiksować w celu uzyskania zupy-kremu.
Podawać z chrupiącymi tostami zapieczonymi z żółtym serem.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Mirosław