Podziel się:
Karp faszerowany warzywami
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Składniki
1 karp (ok. 1,3 kg)
4 średnie cebule
50 g masła
200 g mrożonej włoszczyzny
100 g mrożonego kalafiora
1 cytryna
2 gałązki natki
sól, pieprz
Wykonanie
Karpia umyć, sprawić, przyciąć ogon, opłukać, osuszyć i posolić. Cebule obrać, pokroić na plastry, obłożyć karpia z wewnątrz i na zewnątrz, zostawić w chłodnym miejscu pod przykryciem na 12-24 h.
Rozmrożone warzywa i kalafiora przesmażyć lekko na połowie masła (mają pozostać twarde), doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką. Karpia wyjąć, zdjąć cebulę i napełnić warzywami. Rozłożyć na rybie resztę masła, owinąć folią i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę.
Po upieczeniu zdjąć z karpia folię, rybę przenieść na półmisek i podzielić na dzwonka, nie przekrawając kręgosłupa. W miejsca podziału włożyć plastry cytryny.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 90 (bez marynowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: ena