Podziel się:
Karp nadziewany szpinakiem
Dieta: · dla diabetyków · niskowęglowodanowa ·
Składniki
1 karp o wadze około 1,2 kg,
sól, pieprz,
1 cebula,
1 ząbek czosnku,
1 łyżka masła,
2 łyżki orzechów włoskich,
300 g mrożonego szpinaku najlepiej w liściach lub grubo ciętego,
4 łyżki oliwy
gałka muszkatołowa
1 łyżka mąki
2 żółtka
Wykonanie
Karpia sprawić umyć i osuszyć. Doprawić solą i pieprzem na zewnątrz i od środka, odstawić do lodówki na kilka godzin.
Obraną cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę i podsmażyć na maśle do miękkości. Dodać rozmrożony i lekko odsączony szpinak, dusić do niemal całkowitego wyparowania płynu. Doprawić solą, pieprzem i gałką, na końcu wymieszać z orzechami. Zestawić z ognia, dodać żółtka, posypać mąką, wymieszać tak żeby nie powstały grudki. Powstałym farszem wypełnić brzuch ryby, można spiąć wykałaczkami. Karpia skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. Piec w temp. 180°C przez 30 minut.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Mirosław