Podziel się:
Karp w białym winie z pieczarkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Składniki
ok. 1,5 kg karpia
250 g małych pieczarek
1 mała cebula
70 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany
200 ml bulionu warzywnego
4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Wykonanie
Karpia wypatroszyć, oskrobać, podzielić na dzwonka, umyć i osuszyć. Doprawić pieprzem, skropić cytryną i sosem Worcestershire. Obtoczyć w mące (3 łyżki) i obsmażyć na połowie masła. Po przewróceniu ryby posolić. Obsmażone dzwonka wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10-15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce.
Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i poddusić na pozostałym maśle, pieczarki i przepołowić dołożyć do cebuli wraz z posiekaną natką, smażyć przez chwilę, podlać winem i bulionem, uzupełnić sosem z pieczenia ryby. Zagotować, doprawić i pozostawić na ok 5 minut na małym ogniu. Następnie zagęścić pozostałą mąką roztrzepaną z odrobiną wody, chwilę pogotować, zdjąć z ognia, ostrożnie wymieszać ze śmietaną, polać karpia i od razu podawać.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Camila