Podziel się:
Karp w czerwonym winie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 kg oczyszczonych płatów z karpia.
mąka do obtaczania
100 ml czerwonego wytrawnego wina
50 g suszonych śliwek
1/2 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki imbiru
4 goździki
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Płaty z karpia pokroić ukośnie na porcje, posypać solą i pieprzem, obtoczyć w mące, zrumienić z obu stron na patelni. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Wino z przyprawami podgrzać, po zagotowaniu wyjąć goździki, dodać śliwki, zmiksować i zalać karpia. Zapiekać ok 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Mirosław