Podziel się:
Karp w galarecie
Dieta: · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · lekkostrawna · niskokaloryczna ·
Składniki
1 średni karp (około 1 i ½ kg)
1 duża marchewka
1 pietruszka
1/2 średniego selera
1 cebula
0,75 litra bulionu rybnego (ugotowanego na łbach, ogonach, z dodatkiem warzyw, ziela angielskiego i liścia laurowego)
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny
50 ml białego wina
zielona pietruszka
sól, pieprz do smaku
Wykonanie
Karpia sprawić, oskrobać, oczyścić, pokroić w dzwonka, posolić i odstawić na ok. 1 godzinę.
Warzywa ugotować na półtwardo w lekko osolonej wodzie, pokroić w plastry lub kawałki,odłożyć.
Bulion rybny podgrzać, dodać cukier, włożyć dzwonka karpia i gotować ok 1/2 godziny. Delikatnie wyjąć rybę, bulion doprawić na pikantnie, dolać wino, lekko przestudzić.
Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, a następnie rozpuścić w ciepłym bulionie. Ostudzić.
Karpia oraz warzywa i gałązki natki ułożyć dekoracyjnie na półmisku. Zalać 1/4 wywaru, wstawić do lodówki, odczekać aż stężeje, wyjąć i wlać resztę wywaru. Schłodzić.
Podawać z chrzanem i cytryną.
Rodzaj potrawy przekąski | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 25 (bez chłodzenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: Ewunia