Strona główna Dieta po prostu smaczne danie główne Karp z białym winem i pieczarkami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Karp z białym winem i pieczarkami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© Pawel Strykowski - Fotolia.com


Składniki
ok. 1,5 kg karpia
250 g małych pieczarek
1 mała cebula
70 g masła
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka sosu Worcestershire
100 ml białego wytrawnego wina
100 ml śmietany
200 ml bulionu warzywnego
4 łyżki mąki
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki


Wykonanie
Karpia wypatroszyć, oskrobać, podzielić na dzwonka, umyć i osuszyć. Doprawić pieprzem, skropić cytryną i sosem Worcestershire. Obtoczyć w mące (3 łyżki) i obsmażyć na połowie masła. Po przewróceniu ryby posolić. Obsmażone dzwonka wstawić do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 10-15 minut. Odstawić w ciepłe miejsce.

Cebulę posiekać w drobną kosteczkę i poddusić na pozostałym maśle, pieczarki i przepołowić dołożyć do cebuli wraz z posiekaną natką, smażyć przez chwilę, podlać winem i bulionem, uzupełnić sosem z pieczenia ryby. Zagotować, doprawić i pozostawić na ok 5 minut na małym ogniu. Następnie zagęścić pozostałą mąką roztrzepaną z odrobiną wody, chwilę pogotować, zdjąć z ognia, ostrożnie wymieszać ze śmietaną, polać karpia i od razu podawać.



Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 40 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 6




Przepis dodany przez: Mirosław




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy