Podziel się:
Keks angielski
Dieta: · po prostu smaczne ·
Klasyczny dodatek do herbaty. Nie tylko od święta.
Składniki
1 kostka masła lub margaryny (250 g)
1,5 szklani mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru drobnego
5 jajek
do 300 g bakalii, kandyzowanych owoców i orzechów (ogólnie co kto ma)
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtka, ucierać na gładki puszysty krem. Dodać partiami mąkę z proszkiem.
Bakalie sparzyć jeśli to konieczne, wszystkie dodatki posiekać grubo.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. 1/3 piany dodać do ciasta, zmiksować do rozluźnienia, dodać bakalie, wymieszać mikserem. Dodać resztę piany, lekko wymieszać łyżką.
Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej formy (tzw. keksówki), wyrównać wierzch, przez środek zrobić nacięcie. Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 40-50 minut, aż skórka zrobi się złotobrązowa.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez ok 10 minut, potem wyjąc i wystudzić na kratce.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: jo-asienka