Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Keks angielski

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Keks angielski

Dieta: · po prostu smaczne ·

Klasyczny dodatek do herbaty. Nie tylko od święta.

© Viktor - Fotolia.com


Składniki
1 kostka masła lub margaryny (250 g)
1,5 szklani mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru drobnego
5 jajek
do 300 g bakalii, kandyzowanych owoców i orzechów (ogólnie co kto ma)


Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, dodawać po jednym żółtka, ucierać na gładki puszysty krem. Dodać partiami mąkę z proszkiem.
Bakalie sparzyć jeśli to konieczne, wszystkie dodatki posiekać grubo.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. 1/3 piany dodać do ciasta, zmiksować do rozluźnienia, dodać bakalie, wymieszać mikserem. Dodać resztę piany, lekko wymieszać łyżką.

Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką podłużnej formy (tzw. keksówki), wyrównać wierzch, przez środek zrobić nacięcie. Piec w piekarniku ustawionym na 180 stopni przez 40-50 minut, aż skórka zrobi się złotobrązowa.
Wyjąć z piekarnika, pozostawić w formie przez ok 10 minut, potem wyjąc i wystudzić na kratce.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 60 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: jo-asienka




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy