Podziel się:
Keks na Boże Narodzenie
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
200 g mąki
200 g cukru
200 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g bakalii "keksowych"
5 jajek
30 ml brandy
Wykonanie
Bakalie jeśli trzeba pokroić w drobną kostkę, rodzynki sparzyć i wszystkie bakalie zalać alkoholem. Miękkie masło utrzeć dodając po łyżce cukier, na puszystą masę. Pojedynczo wbijać całe jajka, a potem mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodać lekko odsączone i obtoczone w mace bakalie. Przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec 50-60 minut w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Ewunia