Podziel się:
Keks świąteczny
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
220 g mąki
150 g masła
150 g miodu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml rumu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
50 g owoców kandyzowanych do keksu
50 g posiekanych orzechów
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z miodem, dodając kolejno całe jajka. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać kawę, cynamon, namoczone w rumie rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy. Masę wlać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej (idealne są keksówki silikonowe), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polukrować.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Klaudia