Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Keks świąteczny

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Keks świąteczny

Dieta: · po prostu smaczne ·

© teressa - Fotolia.com


Składniki
220 g mąki
150 g masła
150 g miodu
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 ml rumu
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 2 łyżkach wody
1 łyżeczka cynamonu
50 g rodzynek
50 g owoców kandyzowanych do keksu
50 g posiekanych orzechów



Wykonanie
Miękkie masło utrzeć z miodem, dodając kolejno całe jajka. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia, dodać kawę, cynamon, namoczone w rumie rodzynki, owoce kandyzowane i orzechy. Masę wlać do podłużnej formy wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej (idealne są keksówki silikonowe), wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu można polukrować.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 15 (nie licząc pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 12




Przepis dodany przez: Klaudia




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy