Strona główna Dieta po prostu smaczne ciasta i ciastka Kiślowy "keks" z żurawinami

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kiślowy "keks" z żurawinami

Dieta: · po prostu smaczne ·

© IngridHS - Fotolia.com


Składniki
1 szklanka maki,
1 szklanka cukru
4 jaja,
100 g masła
3 łyżki oleju
1 torebka kiślu (najlepiej w "nieciastowym" kolorze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
50 g suszonych żurawin


Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo stopione masło i olej, a następnie mąkę i kisiel. Na końcu dodać ubitą na sztywno piane z białek i żurawinę. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Rodzaj potrawy ciasta i ciastka Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 45 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: ena




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy