Podziel się:
Kiślowy "keks" z żurawinami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 szklanka maki,
1 szklanka cukru
4 jaja,
100 g masła
3 łyżki oleju
1 torebka kiślu (najlepiej w "nieciastowym" kolorze)
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
50 g suszonych żurawin
Wykonanie
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo stopione masło i olej, a następnie mąkę i kisiel. Na końcu dodać ubitą na sztywno piane z białek i żurawinę. Ciasto przełożyć do podłużnej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypaną tartą bułką. Piec ok 30 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: ena