Podziel się:
Klopsiki szwedzkie
Dieta: · niskowęglowodanowa ·
Znane wszystkim miłośnikom pewnego sklepu na I... tutaj w bardziej świeżej wersji - bez frytek za to z zieloną pietruszką i chrupiącą papryką
Składniki
1 duża drobno posiekana cebula
5 łyżeczek rozdrobnionego masła
kilogram mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
szklanka drobnych grzanek z pełnoziarnistego chleba
szklanka niskoprocentowej śmietany i mleka ( pół na pół)
2 delikatnie ubite jajka
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
3 łyżki stołowe masła
3 łyżki stołowe mąki
2 szklanki niskoprocentowej śmietany
szklanka bulionu wołowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
świeża papryka słodka (zielona i czerwona)
posiekana natka pietruszki
Wykonanie
Na patelni teflonowej rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę na średnim ogniu przez około 4 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia. W dużej misce łączymy ostudzoną cebulę z resztą składników na klopsiki, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
Formujemy mięso w około 3 centymetrowe kuleczki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i smażymy 1/3 klopsików przez 8-10 minut. Tak samo postępujemy z resztą mięsa. Do tłuszczu pozostałego z pieczenia dodajemy 3 łyżki stołowe masła i mąkę i podgrzewamy około minuty.
Zdejmujemy patelnię z ognia i powoli dodajemy śmietanę i bulion wołowy.
Kładziemy ponownie patelnię na kuchence i gotujemy sos co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i klopsiki i podgrzewamy pod przykryciem około 5 minut.
Danie przybieramy świeżą natką pietruszki i pokrojoną w paseczki papryką. Serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: średni |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 8 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 480 kcal Białko: 30 g |
Tłuszcze: 40 g Węglowodany: 10 g |
Zawartość sodu: 1 mg Cholesterol: 176 mg |
Przepis dodany przez: yasqlka
Komentarze
Z.G | 10:58:10, 11-09-2011 Hej! Poniewaz mieszkam w Szwecji pozwole sobie podac oryginalny przepis: 200dkg miesa wolowego/mielonego 200dkg miesa cielecego/mielonego 100 miesa wieprzowego/mielonago 1 1/2- tyzeczki soli szczypta bialego pieprzu 1 zoltko szklanka wody albo smietany 1/2 lyzki posiekanej cebuli maslo albo margaryna do smazenia Skladniki wymieszac,uformowac male kulki i smazyc poruszajac patelnia az klopsiki beda rumiane dookola (3-5 min) Smacznego - Z.G ... zobacz więcej Zobacz też
|