Strona główna Dieta niskowęglowodanowa danie główne Klopsiki szwedzkie

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Klopsiki szwedzkie

Dieta: · niskowęglowodanowa ·

Znane wszystkim miłośnikom pewnego sklepu na I... tutaj w bardziej świeżej wersji - bez frytek za to z zieloną pietruszką i chrupiącą papryką

© robynmac - Fotolia.com


Składniki
1 duża drobno posiekana cebula
5 łyżeczek rozdrobnionego masła
kilogram mięsa mielonego ( wołowo-wieprzowego )
szklanka drobnych grzanek z pełnoziarnistego chleba
szklanka niskoprocentowej śmietany i mleka ( pół na pół)
2 delikatnie ubite jajka
2 łyżeczki soli
½ łyżeczki suszonego tymianku
¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

3 łyżki stołowe masła
3 łyżki stołowe mąki
2 szklanki niskoprocentowej śmietany
szklanka bulionu wołowego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki czarnego pieprzu
świeża papryka słodka (zielona i czerwona)
posiekana natka pietruszki


Wykonanie
Na patelni teflonowej rozpuszczamy 2 łyżki masła i podsmażamy cebulę na średnim ogniu przez około 4 minuty. Pozostawiamy do wystygnięcia. W dużej misce łączymy ostudzoną cebulę z resztą składników na klopsiki, dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.

Formujemy mięso w około 3 centymetrowe kuleczki. Na teflonowej patelni rozpuszczamy łyżeczkę masła i smażymy 1/3 klopsików przez 8-10 minut. Tak samo postępujemy z resztą mięsa. Do tłuszczu pozostałego z pieczenia dodajemy 3 łyżki stołowe masła i mąkę i podgrzewamy około minuty.

Zdejmujemy patelnię z ognia i powoli dodajemy śmietanę i bulion wołowy.

Kładziemy ponownie patelnię na kuchence i gotujemy sos co jakiś czas mieszając, aż zgęstnieje. Dodajemy sól, pieprz i klopsiki i podgrzewamy pod przykryciem około 5 minut.

Danie przybieramy świeżą natką pietruszki i pokrojoną w paseczki papryką. Serwujemy bezpośrednio po przygotowaniu.

Rodzaj potrawy danie główne Stopień trudności: średnie Koszt: średni
Czas: 20 Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 8
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 480 kcal
Białko: 30 g
Tłuszcze: 40 g
Węglowodany: 10 g
Zawartość sodu: 1 mg
Cholesterol: 176 mg




Przepis dodany przez: yasqlka




Komentarze

Z.G     |     10:58:10, 11-09-2011
Hej! Poniewaz mieszkam w Szwecji pozwole sobie podac oryginalny przepis: 200dkg miesa wolowego/mielonego 200dkg miesa cielecego/mielonego 100 miesa wieprzowego/mielonago 1 1/2- tyzeczki soli szczypta bialego pieprzu 1 zoltko szklanka wody albo smietany 1/2 lyzki posiekanej cebuli maslo albo margaryna do smazenia Skladniki wymieszac,uformowac male kulki i smazyc poruszajac patelnia az klopsiki beda rumiane dookola (3-5 min) Smacznego - Z.G ... zobacz więcej

Zobacz też

Dieta niskowęglowodanowa - najnowsze przepisy
Delikatny schab - bardzo soczysty
Masło czosnkowe
Naturalne Gotowanie - Jajecznica z sałatką naddunajską
Warzywne galaretki
Sałatka z patisonów i rukoli
Polecamy Oferty pracy