Podziel się:
Klopsiki w sosie z warzywami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Danie jednogarnkowe, które (jak wlejemy więcej bulionu) łatwo może stać się zupą. Bardzo aromatyczne i smaczne.
Składniki
600 g mielonego mięsa (wieprzowina lub drób)
2 średnie cebule
2 jajka
150 g ryżu
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki suszonej mięty
1 łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki posiekanej natki
sól, pieprz, ostra papryka do smaku
mąka do obtaczania
500 g marchwi
500 g ziemniaków
1, 2 litra bulionu drobiowego lub warzywnego
2 łyżki masła
sok z 1/2 cytryny
pieprz, ostra papryka do smaku
natka pietruszki
Wykonanie
Ryż ugotować, odcedzić, dodać do mięsa.
Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać, dodać do mięsa.
Oddzielić białka od żółtek, białka dodać do mięsa, wraz z przyprawami i ziołami, dokładnie wyrobić masę, ukształtować małe klopsiki (wielkości orzecha włoskiego), obtoczyć w mące.
Bulion zagotować z masłem, włożyć do niego klopsiki, oraz pokrojone w drobną kostkę marchew i ziemniaki. Całość gotować 15-20 minut do miękkości warzyw.
Żółtka rozbełtać z sokiem z cytryny i 3-4 łyżkami gorącego bulionu z gotowania, dodać do klopsików, zamieszać i od razu przerwać gotowanie. Podawać posypane natką, z białym pieczywem lub tostami.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 40 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Mirosław