Podziel się:
Kluseczki z makiem
Dieta: · niskocholesterolowa · po prostu smaczne ·
Przepis na kluseczki z makiem (na słono do wigilijnego barszczu czerwonego)
Kluseczki z makiem to u mnie potrawa wigilijna i robi się ją tylko raz w roku. Przepis pochodzi z domu rodzinnego mojej mamy,gdzie z dziada pradziada do barszczu czerwonego, którym rozpoczynano kolację wigilijną, przygotowywano nie uszka z kapustą i grzybami, lecz własnoręcznie przygotowywane kluseczki z makiem na słono. Do dziś tradycja kluseczek z makiem jest skrzętnie pielęgnowana w moim domu. Ciekawostką jest fakt, że jak dotąd nie spotkałam nikogo, u kogo robiłoby się takie właśnie kluseczki do barszczu czerwonego :)
Składniki
½ kg mąki orkiszowej
3 żółtka
ok. ¼ szkl. wody
szczypta soli
½ szkl. zmielonego maku
1,5 l wody do gotowania kluseczek
1 łyżeczka masła
Wykonanie
Sposób przygotowania
Na stolnicę przesiej mąkę tworząc mały kopczyk, w środku zrób dziurkę na żółtka i wodę. Połącz i dobrze wyrób ciasto. Dodaj sól, mak i znów dobrze wyrób.
Formuj z ciasta cienkie ruloniki średnicy ok. 1,5 cm i pokrój na drobne kluseczki.
Czasem dla zabawy i przyjemności cienko wałkuję ciasto i wykrawam z niego gwiazdki, aby podkreślić odświętność potrawy :)
W garnku zagotuj ok. 1,5 l wody, dodaj łyżeczkę masła. Wrzucaj kluseczki do wrzątku. Gdy podpłyną pod wierzch, gotuj jeszcze ok. 1 min. Odcedź.
Kluseczki można przygotować wcześniej.
Chłodne kluseczki zalewaj na talerzu gorącym barszczem czerwonym .Życzę Smacznego i na Zdrowie :)
Rodzaj potrawy dodatek do dania głównego | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 20 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: kwestia smaku
Przepis dodany przez: Camila