Podziel się:
Kluski ziemniaczane czyli kopytka świetne
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1.Ugotowane,przepuszczone przez maszynkę lub przetarte przez sito ziemniaki-1kg / kilogram po ugotowaniu i przetarciu/.
2.Mąka pszenna- 12 czubatych łyżek
3.Mąka ziemniaczana - 2 łyżki
4.Jaja- 2 szt.
Wykonanie
Nastaw w dużym garnku wodę lekko posoloną i podłącz do zagotowania.
Tymczasem z wystudzonych ziemniaków,mąki i jaj zagnieć ciasto. Zbyt długo nie wyrabiaj,bo zmięknie.Jeśli jest zbyt rzadkie dosyp mąki pszennej.
Podziel na dwa kawałki.Zrób z nich dwa duże,długie walcowate kluchy,a potem je lekko spłaszcz dłonią i pokroj na małe kluseczki-kopytka.
Do wrzącej wody wkładaj kluski i czekaj na ponowne zagotowanie i wypłynięcie kopytek na wierzch. Uważaj,bo mogą się rozgotować.
Ja wyjmuję je na drewnianą stolnicę, aby sobie spokojnie wystygły.Mozesz je wyjmować na talerze ,ale kładż lużno,nie jedne na drugich.Kiedy jedna strona klusek przestygnie,przewróć na drugą, jak np.pierożki.
Tak wystudzone nie będą się kleić.Możesz je potem odsmażyć na maśle albo zamrozić na plastikowych jednorazowych talerzykach, w torebce foliowej do zamrażania.No,chyba,ze zjesz wszystkie od razu..
Zapraszam po inne przepisy na mój blog
http://www.klub.senior.pl/moje/elizka/blog/1,z-kuchni-elizki,4308.html
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: średnie | Koszt: niski |
Czas: 30 (wcześniej trzeba ugotować ziemniaki) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Źródło: moja stara książka z notatkami
Przepis dodany przez: elizka
Komentarze
malaga | 23:18:57, 22-10-2010 Pycha! Uwielbiam kopytka, tylko robię dużo mniejsze. Lubię z sosem i nie tylko. Robię prawie co niedzielę. Pozdrawiam. Zobacz też |