Podziel się:
Konfitura jeżynowo-jabłkowa
Dieta: · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·
Składniki
1 kg dojrzałych jeżyn
0,5 kg łatwo rozgotowujących się jabłek
1 cytryna
2 szklanki cukru
Wykonanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Włożyć do rondla o grubym dnie, razem z jeżynami, sokiem i skórką z cytryny. Zasypać cukrem. Zagotować i dusić ok 3-4 godzin na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Można gotować 2 godziny jednego dnia i 2 drugiego. Konfitura musi być dość gęsta i nie rozlewać się na zimnym talerzyku. Gotową konfiturę można całkowicie lub częściowo przetrzeć przez sito, żeby usunąć pestki. Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na wieczkach.
Rodzaj potrawy przetwory | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc gotowania) | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 12 |
Źródło: na podstawie przepisu z mojewypieki.blox.pl
Przepis dodany przez: jesien21