Strona główna Dieta niskotłuszczowa przetwory Konfitura jeżynowo-jabłkowa

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Konfitura jeżynowo-jabłkowa

Dieta: · niskotłuszczowa · niskokaloryczna ·

© Springfield Gallery - Fotolia.com


Składniki
1 kg dojrzałych jeżyn
0,5 kg łatwo rozgotowujących się jabłek
1 cytryna
2 szklanki cukru



Wykonanie
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na małe kawałki. Włożyć do rondla o grubym dnie, razem z jeżynami, sokiem i skórką z cytryny. Zasypać cukrem. Zagotować i dusić ok 3-4 godzin na bardzo małym ogniu, stale mieszając. Można gotować 2 godziny jednego dnia i 2 drugiego. Konfitura musi być dość gęsta i nie rozlewać się na zimnym talerzyku. Gotową konfiturę można całkowicie lub częściowo przetrzeć przez sito, żeby usunąć pestki. Gorącą konfiturę włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i postawić na wieczkach.


Rodzaj potrawy przetwory Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc gotowania) Danie wegetariańskie: nie Liczba porcji: 12

Źródło: na podstawie przepisu z mojewypieki.blox.pl



Przepis dodany przez: jesien21




Zobacz też

Dieta niskotłuszczowa - najnowsze przepisy
Kapuśniak odchudzający
Wigilijna zupa grzybowa
Świąteczny barszcz zakwaszany
Sałatka z zielonych pomidorów
Buraczki do obiadu
Dieta niskokaloryczna - najnowsze przepisy
Placki po węgiersku z gulaszem z indyka
Aksamitny krem szpinakowo – serowy
Kapuśniak odchudzający
Pożywna i zdrowa sałatka z zimową cykorią i żółtym serem
Wigilijna zupa grzybowa
Polecamy Oferty pracy