Strona główna Dieta po prostu smaczne desery Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem

Dieta: · po prostu smaczne ·

Gruszki zasługują na przypomnienie i obecność na polskich stołach, stąd też proponuję ten przepis.

Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem


Składniki
4 gruszki
4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 ml miodu
25 ml brandy
200 g cukru
100 ml śmietany kremówki
kardamon
250 ml wina białego
1l wody



Wykonanie
Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.

Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.


Rodzaj potrawy desery Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 30 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 4

Źródło: www.irvingtea.com
Autor: Irving Tea



Przepis dodany przez: ankaka2012




Zobacz też

Dieta po prostu smaczne - najnowsze przepisy
Kokosowo - truskawkowy deser z tapioką i czekodżemem Łowicz
Tarta z ricottą, brzoskwinią i czekodżemem Łowicz
mufinki
Pierniczki brukowce
Ciasto ze śliwkami
Polecamy Oferty pracy