Podziel się:
Korzenne gruszki nadziewane orzechami i rodzynkami w miodzie z kardamonem
Dieta: · po prostu smaczne ·
Gruszki zasługują na przypomnienie i obecność na polskich stołach, stąd też proponuję ten przepis.
Składniki
4 gruszki
4 saszetki herbaty Irving Indian Chai Masala
200 g orzechów włoskich
100 g rodzynek
50 ml miodu
25 ml brandy
200 g cukru
100 ml śmietany kremówki
kardamon
250 ml wina białego
1l wody
Wykonanie
Zaparzyć herbatę w litrze wody, dodać wino, 125g cukru, łyżeczkę kardamonu, ugotować syrop. Gruszki obrać, wydrążyć od dołu, następnie gotować w syropie ok. 5 min. Orzechy wymieszać z rodzynkami, miodem i brandy. Gruszki wyjąć z syropu , włożyć do nich przygotowany farsz . Podawać z sosem karmelowym.
Sos karmelowy: Cukier roztopić na mocno rozgrzanej patelni do uzyskania złotego koloru, dodać śmietanę kremówkę, dokładnie wymieszać.
Rodzaj potrawy desery | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: www.irvingtea.com
Autor: Irving Tea
Przepis dodany przez: ankaka2012