Strona główna Dieta niskocholesterolowa pieczywo Korzenny chleb dyniowy

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Korzenny chleb dyniowy

Dieta: · niskocholesterolowa ·

© Springfield Gallery - Fotolia.com


Składniki
2,5 łyżeczki drożdży instant
200 g mąki chlebowej
160 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki brązowego cukru
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1.5 łyżeczki soli
1,5 łyżki oleju
100 g dyni z puszki lub ugotowanej, zmiksowanej na puree
ok. 200 ml wody
dwie garści prażonych pestek dyni


Wykonanie
Wszystkie składniki prócz pestek wyrobić na jednolite ciasto (dość elastyczne ale nie rozlewające się), dodać pestki, znów wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości odpowietrzyć, ukształtować bochenek lub włożyć do formy. Wyrośnięty bochenek piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Najlepszy jest następnego dnia po upieczeniu.

Rodzaj potrawy pieczywo Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 8




Przepis dodany przez: Ewunia




Zobacz też

Dieta niskocholesterolowa - najnowsze przepisy
Koktajl z Wiejskim bez laktozy i truskawkami
Kapuśniak odchudzający
Kluseczki z makiem
Chleb dla leniwych.
Świąteczny barszcz zakwaszany
Polecamy Oferty pracy