Podziel się:
Korzenny chleb dyniowy
Dieta: · niskocholesterolowa ·
Składniki
2,5 łyżeczki drożdży instant
200 g mąki chlebowej
160 g mąki pełnoziarnistej
3 łyżki mleka w proszku
2 łyżki brązowego cukru
0,5 łyżeczki mielonego imbiru
0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżeczka cynamonu
1.5 łyżeczki soli
1,5 łyżki oleju
100 g dyni z puszki lub ugotowanej, zmiksowanej na puree
ok. 200 ml wody
dwie garści prażonych pestek dyni
Wykonanie
Wszystkie składniki prócz pestek wyrobić na jednolite ciasto (dość elastyczne ale nie rozlewające się), dodać pestki, znów wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Po podwojeniu objętości odpowietrzyć, ukształtować bochenek lub włożyć do formy. Wyrośnięty bochenek piec w naparowanym piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Najlepszy jest następnego dnia po upieczeniu.
Rodzaj potrawy pieczywo | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 20 (nie licząc wyrastania i pieczenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 8 |
Przepis dodany przez: Ewunia
Zobacz też
|