Podziel się:
Kotleciki ziemniaczano - rybne
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
500 g filetów z łososia lub innej ryby (mogą być mrożone)
500 g ziemniaków
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
2 pomidory
pęczek natki pietruszki
2 bułki
3 jajka
2 łyżki tartej bułki
łyżka masła
2 łyżki mąki
przyprawy: sól, pieprz, pieprz cayenne
Wykonanie
Ryby rozmrozić, umyć dokładnie osuszyć, skropić sokiem z cytryny. Cebulę i czosnek obrać , natkę umyć, osuszyć i pokroić, bułkę pokroić w kostkę, pomidory sparzyć, obrać, pokroić w kostkę. Wszystko razem zmiksować w malakserze, dodać 2 jajka i rozdrobnione ugotowane ziemniaki, ponownie zmiksować, doprawić i formować kotleciki. Panierować je w mące, rozmąconym jajku i tartej bułce, smażyć na maśle na złoty kolor.
Podawać z cytryną i sosem pomidorowym.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Mirosław