Podziel się:
Kourabiedes - greckie ciasteczka bożonarodzeniowe
Dieta: · po prostu smaczne ·
Kruche, delikatne smaczne i bardzo świąteczne - przez cukier puder wyglądają jakby były obsypane śniegiem.
Składniki
300 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g migdałów w płatkach lub posiekanych
1 kostka (250 g) masła
2 łyżki cukru pudru
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki brandy
250g cukru pudru do posypania
Wykonanie
Miękkie masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo cukier, żółtko i alkohol, dalej ucierając na gładką masę. Następnie dodać mąkę z proszkiem i migdały. Wyrobić ciasto, owinąć w folię i pozwolić odpocząć w lodówce ok 60 minut.
Kształtować ciasteczka (można je po prostu uformować jako spłaszczone kulki, albo półksiężyce, albo wycinać gwiazdki). Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nastawionego na 170 stopni. Piec ok 20 minut, na złoto-brązowy kolor.
Przestudzić przez ok kwadransa i obficie posypać cukrem - pudrem.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 15 (nie licząc pieczenia i chłodzenia) | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 12 |
Przepis dodany przez: Klaudia