Podziel się:
Kremowa zupa brukselkowa
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
50 dag brukselki
40 dag włoszczyzny
2 ziemniaki
1 cebula
1 łyżeczka masła
1 filiżanka słodkiej śmietany
2 żółtka
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Wykonanie
1. Umytą włoszczyznę oraz ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj pokrojoną w plasterki cebulę. Całość podduś na maśle
2. Zalej warzywa gorącą wodą i gotuj około 30 minut, dodaj brukselkę
3. Gotuj aż wszystkie składniki będą miękkie
4. Po wystudzeniu zupę zmiksuj
5. Śmietanę wymieszaj dokładnie z żółtkami, dodaj do ciepłej zupy
6. Przed podaniem posyp natką pietruszki, możesz podawać z grzankami lub ciemnym pieczywem
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: jo-asienka