Podziel się:
Kremowa zupa pomidorowa z bazylią
Dieta: · śródziemnomorska · dla diabetyków · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · lekkostrawna · niskosodowa · niskokaloryczna ·
Kwintesencja aromatów znad Morza Śródziemnego. Pomidory, czosnek, bazylia i oliwa z oliwek tworzą kremową kompozycję - idealną by przypomnieć sobie włoskie słońce.
Składniki
1 posiekana cebula
1 łyżeczka oliwy z oliwek
2 posiekane ząbki czosnku
Ok. 3 kg obranych ze skóry i pokrojonych pomidorów
Szczypta czerwonego pieprzu
1-2 łyżeczki świeżej lub suszonej bazylii
2 filiżanki odtłuszczonego mleka
Sól potasowa i pieprz do smaku
Wykonanie
1. Umieść cebulę na niewielkiej patelni i podgrzewaj ok. 4 minut, aż będzie złota
2. Dodaj posiekany czosnek oraz pomidory
3. Całość gotuj nie przykrywając garnka przez około 10 minut
4. Zawartość garnka rozdrobnij przy użyciu miksera
5. Dodaj mleko, sól, pieprz i bazylię
6. Wymieszaj i gotuj, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 120 kcal Białko: 6 g |
Tłuszcze: 4 g |
Autor: Marta Wasiak
Przepis dodany przez: yasqlka