Podziel się:
Kremowa zupa z dyni
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
1 średnia cebula
2 łyżeczki masła
600 ml bulionu z kury odtłuszczonego
4 średnie ziemniaki
500 g ugotowanej dyni
1 szklanka mleka (lub nieco więcej, by uzyskać właściwą gęstość).
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz do smaku
gęsty jogurt lub śmietana
natka pietruszki
kostki smażonego na chrupko boczku (opcjonalnie)
Wykonanie
Posiekaną drobno cebulę poddusić do miękkości na maśle, dodać bulion, pokrojone w plastry ziemniaki i dynię. Gotować aż ziemniaki będą miękkie, ok 20 minut. następnie lekko schłodzić, zmiksować, dodać mleko i przyprawy, zagotować jeszcze raz. Na talerzach zupę ozdobić łyżką jogurtu, posypać natką i ew. kostkami boczku.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 30 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Ewunia