Strona główna Dieta śródziemnomorska sos Kremowy sos z bazylii - lekkie pesto

Wszystkie przepisy

Dodaj przepis

Twoje przepisy


Kremowy sos z bazylii - lekkie pesto

Dieta: · śródziemnomorska ·

© Viktorija - Fotolia.com


Składniki
2 filiżanki świeżych liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
4 posiekane ząbki czosnku
Ok. 50 g orzeszków piniowych
50 g sera Parmezan
Szczypta soli i pieprzu
240 g niskotłuszczowej śmietanki




Wykonanie
1. Połącz i zmiksuj bazylię oraz czosnek. Następnie dodaj oliwę z oliwek, orzeszki i zmiksuj raz jeszcze
2. Śmietankę z odrobiną wody lekko podgrzej i dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki. Całość dokładnie zmiksuj



Rodzaj potrawy sos Stopień trudności: łatwe Koszt: niski
Czas: 5 Danie wegetariańskie: tak Liczba porcji: 6
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 295 kcal
Białko: 7 g
Tłuszcze: 30 g
Zawartość sodu: 170 mg
Cholesterol: 51 mg

Źródło: www.allrecipes.com



Przepis dodany przez: marta




Zobacz też

Dieta śródziemnomorska - najnowsze przepisy
Capellini alla marinara
Kanapki z marmoladą cebulową i łososiem
Grillowane krążki bakłażanów z serkiem topionym
Grillowana cukinia z serkiem topionym
Sałatka na ciepło z brokułów, oliwek i parmezanu
Polecamy Oferty pracy