Podziel się:
Kremowy sos z bazylii - lekkie pesto
Dieta: · śródziemnomorska ·
Składniki
2 filiżanki świeżych liści bazylii
1 łyżka oliwy z oliwek
4 posiekane ząbki czosnku
Ok. 50 g orzeszków piniowych
50 g sera Parmezan
Szczypta soli i pieprzu
240 g niskotłuszczowej śmietanki
Wykonanie
1. Połącz i zmiksuj bazylię oraz czosnek. Następnie dodaj oliwę z oliwek, orzeszki i zmiksuj raz jeszcze
2. Śmietankę z odrobiną wody lekko podgrzej i dodaj do wcześniej przygotowanej mieszanki. Całość dokładnie zmiksuj
Rodzaj potrawy sos | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 6 |
Dane dietetyczne dla jednej porcji:
Kalorie: 295 kcal Białko: 7 g |
Tłuszcze: 30 g |
Zawartość sodu: 170 mg Cholesterol: 51 mg |
Źródło: www.allrecipes.com
Przepis dodany przez: marta