Podziel się:
Kruche waniliowe ciasteczka przekładane
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
ciasto:
250 g masła
500 g mąki
6 łyżek cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1 jajko
szczypta soli
1 białko do smarowania
cukier kryształ do posypania
po upieczeniu
250 g dżemu z czerwonych porzeczek (lub innego kwaskowatego)
Wykonanie
Składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Następnie rozwałkować na grubość około 3 mm i wykrawać ciastka. W połowie z nich zrobić otwory i te właśnie ciasteczka (tuż przed pieczeniem) smarować białkiem i posypywać cukrem kryształem.
Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w piekarniku o temperaturze 170 stopni, przez ok. 12-15 minut na bladozłoty kolor. Wystudzić.
Dżem przetrzeć przez sito i podgrzać żeby uzyskać luźniejszą konsystencję. Smarować ciasta bez otworów, przykrywać "wyciętymi", lekko docisnąć.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 60 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 6 |
Przepis dodany przez: karima