Podziel się:
Kruszonkowa szarlotka z duszonymi jabłkami
Dieta: · po prostu smaczne ·
Składniki
Ciasto:
500 g mąki
150 g cukru
szczypta soli
2 żółtka
3 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kostka masła (250 g)
masa:
600 g winnych jabłek
100 g cukru żelującego
1 łyżeczka cynamonu
Wykonanie
Jabłka drobno pokroić i przesmażyć z cukrem i cynamonem aż się rozpadną. Całkowicie wystudzić, wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny.
Mąkę wymieszaną z solą, cukrem i proszkiem przesiekać z masłem, dodać żółtka i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Owinąć w folię kulę z ciasta i wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ciasto podzielić na pół. Jedną część zetrzeć na tarce z grubymi otworami bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać warstwę ciasta i wyłożyć mase jabłkowa. Wyrównać i przykryć drugą częścią ciasta także startą na tarce.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni. Piec ok 40 minut, aż górna warstwa kruszonki nabierze złotego koloru.
Rodzaj potrawy ciasta i ciastka | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 5 | Danie wegetariańskie: bd | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: karima