Podziel się:
Kulajda koprowa
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa ·
Składniki
100 gr suszonych grzybów
1 cebula
1,5 l wody
olej
4-5 ziemniaki
kminek
pęczek kopru
200 ml śmietany
4 łyżki mąki
ziele angielske
sól, pieprz, ocet.
Wykonanie
Grzybki zostawiamy a kilka godzin w garku aby zmiękły. Cebulę pokroić na drobno i zeszklić na patelni. Następnie zalewamy 1,5 wody. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę. Dodajemy do garnka z cebulą i gotujemy. Dodajemy sól i kminek według uznania. Zupę podgrzewamy dalej. Mieszamy śmietanę z mąką i zagęszczamy zupę. Dodajemy grzyby. Koper drobno siekamy i dodajemy razem z zielem angielskim. Dalej gotujemy aż ziemniaki zmiękną. Zupę doprawiamy do smaku octem, solą i ewentualnie pieprzem.
Można podawać również z jajkiem na twardo.
Rodzaj potrawy zupa | Stopień trudności: łatwe | Koszt: niski |
Czas: 45 | Danie wegetariańskie: tak | Liczba porcji: 4 |
Źródło: tradycje kulinarne czeskich podkarnonoszy
Przepis dodany przez: wnuczek