Podziel się:
Kurczak na sałacie
Dieta: · niskocholesterolowa · niskotłuszczowa · niskowęglowodanowa · niskokaloryczna ·
Niskokaloryczna i łatwa w przygotowaniu sałatka "baza" do różnorodnych wariacji. W zależności od dodanych przypraw może być włoska, grecka, turecka... a jogurt użyty do sosu w tym daniu w niczym nie ustępuje tłustemu majonezowi.
Składniki
4 piersi z kurczaka
główka sałaty
4 pomidory
2 ogórki szklarniowe lub 4-5 ogórków gruntowych
150 ml jogurtu naturalnego z minimalną ilością tłuszczu 0,1 - 1,5 g/100g
przyprawy: czosnek, kolendra, pieprz, musztarda, pieprz, kminek, kurkuma, imbir, cynamon, chili, majeranek, mięta, cebula, kwasek cytrynowy, sezam, len, kminek, goździki, gałka muszkatołowa, cukier, koper, liście selera, kozieradka
Wykonanie
Pierś z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę 2 cm x 2 cm i smażymy beztłuszczowo pod przykryciem na patelni teflonowej. Do kurczaka dodajemy mieszankę przypraw, np. zawierającą większość wyżej wymienionych w składzie przypraw.
Przygotowujemy sałatę, opłukamy liście w zimnej wodzie i następnie rwiemy na drobne fragmenty i wrzucamy do miski. Następnie przygotowujemy pomidory i ogórki, które kroimy na małe cząstki i dodajemy do sałaty. Do warzyw dodajemy jogurt i przyprawy (koper, bazylia, pieprz, sól) według własnego uznania. Sałatkę mieszamy za pomocą dwóch plastikowych bądź drewnianych łyżek do sałatek.
Na przygotowanych talerzach rozkładamy większą ilość sałatki. Na sałatę kładziemy usmażone kawałki mięsa. Dodatkowo można ozdobić talerz ogórkiem małosolnym (kiszonym) i ćwiartkami pomidorów.
Rodzaj potrawy danie główne | Stopień trudności: łatwe | Koszt: średni |
Czas: 15 | Danie wegetariańskie: nie | Liczba porcji: 4 |
Przepis dodany przez: Tomasso